EDWARD ABBIATI – TO THE LIGHT

Artiest info
Website
facebook
Label: Appaloosa Records

We kennen singer-songwriter Edward Abbiati al een aantal jaren als oprichter en frontman van de Italiaanse rockgroep ‘Lowlands” uit Pavia in de regio van Lombardije. Hoewel hij in Hampshire, Engeland is geboren werd de ganse muzikale loopbaan van Edward Abbiati later bepaald vanuit Italië. Met de groep ‘Lowlands’ bracht hij op hun acht studioplaten vooral nummers in de rootsrockstijl die we kennen van Amerikaanse groepen als ‘Wilco’, ‘Green On Red’ of ‘Whiskeytown’.

In 2018 kwam er einde aan het bestaan van ‘Lowlands’ en in 2019 besloot Edward Abbiati om een eerste soloplaat uit te brengen met het akoestische album “Beat The Night”. Daar heeft hij in de herfst van vorig jaar een vervolg op klaargestoomd met het tien zelfgecomponeerde songs tellende album “To The Light” dat niet meer akoestisch is maar met een ruime bezetting van instrumentalisten voluit de elektrische toer is opgegaan.

De plaatopname vond plaats met de medewerking van een resem bekende muzikanten zoals gitarist Stiv Cantarelli, Hammond B3-organist Joe Huffman (‘Soul Asylum’), drummer Winston Watson (Bob Dylan), lap steelgitaarspeler Mike Brenner (‘Marah’, ‘Magnolia Electric Co.’) en Marco Diamantini van de Italiaanse rockgroep ‘Cheap Wine’ als backing vocalist. De ex-‘Lowlands’-bandleden Maurizio Glielmo (elektrische gitaren), Francesco Bonfiglio (piano) en Enrico Fossati (basgitaar) completeerden de reeks van begeleidende instrumentalisten op dit album.

In de lekker swingende albumopeningstrack “Three Chords & The Truth” die u op de tweede video kunt beluisteren speelt Stiv Cantarelli mee op akoestische gitaar en zorgt er voor de backing vocals. Daarna volgt punkrocker “Nothing Left To Say” die als single werd uitgebracht en op de eerste video te horen is. Dan krijgen we een stevige intro op drums bij de catchy rocksong “Just About Now” die ons vlekkeloos brengt bij het enigszins verrassend rustige “Rags (London W12, 1998)”, een akoestische ballad met knap accordeonspel van Francesco Bonfiglio.

Joey Huffman leidt op zijn Hammond B3-orgel het gestaag opgebouwde nummer “Coast Of Barcelona” in met een op zijn sterkst zingende Edward Abbiati en met Meaghan Kyle als backing vocaliste. Dat dit album toch voornamelijk een door gitaren gedomineerde plaat is geworden wordt daarna nog maar eens nadrukkelijk bevestigd in de albumtiteltrack “To The Light” en in de nummers “Going Downtown”, “One Step At A Time” en de albumafsluiter “Love Note”, hoewel we tussendoor toch nog één laatste keertje de zachtere toer opgaan met de erg mooie ballad “Stair To The Stars”.

(valsam)